Piip-show på nrk nett-tv!

Nrk har i samarbeid med kreative ornitologer og naturfotografer laget nyskapende tv!

Konseptet er enkelt nok, de filmer et fuglebrett og sender det direkte på nett. Fuglebrettet er utformet som en kaffebar.

Du kan følge med på brettet hele døgnet rundt her.

Legg merke til at de har en chat på venstre side hvor du kan bidra med kommentarer og stille spørsmål. Du kan forresten fritt ta bilder av det som skjer på fuglebrettet og dele videre på sosiale medier.

Det er veldig koselig å mate fugler om vinteren og alle som har en hage eller et grøntareal tilgjengelig kan fritt gjøre det:

Som med restaurant for mennesker er beliggenhet et viktig punkt for hvor fuglene spiser.
Velg et sted i hagen hvor fuglene kan føle seg trygge. Dersom fuglene ikke føler seg trygge så kommer de ikke på besøk. Fuglene trenger steder å flykte til om det kommer rovfugl, katt og andre de opplever som en trussel. Det vil si at materen bør henges i eller ved trær eller busker, og disse bør være litt fyldige (det nye epletreet med tre grener er ikke mye å gjemme seg i). Flott om området har både tette kratt (hekk eller busk), samt høye trær. Tenk også på at mange fugler blir sittende på bakken under materen og spise restene fra bordet, så sørg for at det ikke er gjemmesteder for katter like ved. Helst bør det være relativt åpent i en to meters radius, mer om du har en seriemorder i nabolaget.

Velg et sted hvor du lett kan se fuglene fra nøkkelrom i huset. Kanskje du har fuglemateren hengende så du kan se de fra kjøkken eller stuevinduene, eller hva med like utenfor vinduene til barna?

Du kommer langt med enkel servering, de fleste fuglene blir glade for solsikkefrø og meiseboller. Men om du vil tiltrekke deg et bredere spekter av fugl så trenger du en bredere meny:

* Fett, både rent fett i form av spekk, og meiseboller. Alt fett er bra så fremt det ikke er salt.
* Frø: De aller fleste frø er spiselige. Solsikkefrø er det vanligste.
* Nøtter: De aller fleste nøtter er god kost. Rimeligste er jordnøtter på hagesenteret, mandler kan også være rimelig rundt juletider.
* Kornprodukt, både hele korn, valsede korn som feks havregryn og brød/kakesmuler. Ikke alle fugler greier å spise hele korn, det må de ha litt kraftig nebb for å gjøre. Hvete, havre og til en viss grad mais ser ut til å være de mest populære kornslagene. Obs: mange tror at en ikke skal fore med havregryn, det finnes inngen forsikning som bekrefter det, så havregryn er topp mat!
* Frukt og bær, både tørket og ferske. Epler er et rimelig og godt alternativ, rosiner kan også være populært. Det beste er naturligvis om du har hagen og nabolaget fult av bærbusker og frukttrær som fuglene kan raide utover høst og vinter.